مشاوره خانواده چیست؟

از آنجایی كه تفاوت زیادی بین زن و مرد وجود دارد، با گذشت زمان از تشكیل خانواده چه بسا با آمدن فرزندان و گسترش خانواده، مشكلات و اختلافات زیادی بین اعضاء خانواده شكل می‌گیرد و گاهی حل آن مشكل شده و نیازمند بهره‌گیری از مشاور خانواده می‌باشد. به همین دلیل مشاوره با روانشناس متخصص خانواده در کمک و همراهی برای حل اختلافات و یافتن راه حل اصولی و قابل اجرا در خانواده بسیار مؤثر است.

مشاوره خانواده چیست؟

مشاوره خانواده شکلی از روان درمانی است که با کاهش استرس و تعارضات بین اعضای خانواده تلاش می‌كند تا ارتباطات و تعاملات بین اعضای خانواده بیشتر و بهتر شود.

در جلسات مشاوره خانواده، روان‌شناسی متخصص سعی می‌كند با تمامی اعضاء خانواده جلساتی را داشته باشد تا به كنه مشكل پی برده و آن را ریشه‌یابی نماید. البته باید خاطرنشان نمود كه جلسات مشاوره خانواده با اعضاء خانواده به صورت فردی بوده و ممكن است گاهی گروه درمانی صورت گیرد. این نوع مشاوره، مشکلات را به عنوان الگوها و یا سیستم‌هایی در نظر می‌گیرد که نیاز به تنظیم دارند و تلاش می‌کند تا با استفاده از ویژگی‌های درونی هر فرد، کار درمان و یا مشاوره خانواده را انجام دهد.

مشاور خانواده كیست؟

مشاور خانواده کسی است که به عنوان یك حمایتگر به صورت دراز مدت در کنار خانواده بوده و فارغ از اینکه آیا تمام اعضای خانواده در درمان شرکت می‌کنند یا خیر، به حفظ روابط خانوادگی سالم، پویا و موثر می‌كوشد. معمولاً اهمیت مشاور خانواده در حوزه پیشگیری است و به همین دلیل بهتر است که به طور مداوم، مشاورهای خانواده در کنار خانواده قرار بگیرند. یک مشاور خانواده ایده‌آل می‌تواند خانواده را در مقابله با بحران‌هایی همچون بحران اعتیاد، مسائل پزشکی و تشخیص سلامت جسمی و روانی واكسینه کند؛ همچنین همواره برای بهبود ارتباطات و کاهش اختلافات در خانواده توصیه می‌شود.

زمینه‌های فعالیت مشاور خانواده:

1- مشاوره پیش از ازدواج

2- مشاوره دوران نامزدی

3- مشاوره همسرگزینی

4- مشاوره زندگی مشترک

5- مشاوره جنسی

6- مشاوره زناشویی

7- مشاوره دوران بارداری

8- مشاوره نوجوان

9- مشاوره بلوغ و رشد

10- مشاوره طلاق

11- مشاوره خیانت

12- مشاوره چندهمسری

ویژگی‌های یك مشاور خانواده خوب:

۱- به خوبی می‌تواند ارتباطات موثر برقرار کند.

مشاور خانواده حرفه‌ای، به طور مستقیم با اعضا خانواده در ارتباط است و برای برقراری ارتباط موثر با آنها می‌تواند اعتماد اعضا خانواده را جلب نماید. در واقع رفتار مشاور خانواده، موفقیت و نتیجه نهایی جلسات مشاوره را تعیین می‌نماید. بنابراین قدم اول برای درمان و حل مشكلات خانواده، ایجاد ارتباط موثر با اعضا خانواده می‌باشد.

2- به خوبی می‌تواند حل مساله نماید.

وظیفه اصلی مشاوره خانواده حل مشكلات اعضا و افراد خانواده بوده و برای آن نیازمند بررسی دقیق مشكلات و اوضاع می‌باشد. حل مشکلات زوجین توسط مشاوران خانواده و مشاوران ازدواج نیازمند شناخت کامل از نظریه‌های سیستم خانواده و تحقیقات مداوم مشاور خانواده و مشاور ازدواج در این زمینه‌هاست؛ از طرف دیگر یک مشاور خانواده خوب، دارای تفکر انتقادی و مهارت بالای بالینی بسیار پیشرفته می‌باشد.

3- نسبت به فرهنگ‌های مختلف دید باز دارد.

یک مشاور خانواده خوب، فردیست که می‌تواند با افراد و فرهنگ‌ها و منش‌های مختلف ارتباط موثر برقرار کند و نباید نسبت به اخلاق‌ها یا فرهنگ‌ها و رفتارهای خاصی جبهه بگیرد و تعصب داشته باشد. این به این معنا نیست كه مشاور خانواده رفتارهای نادرست مراجع خود را نادیده بگیرد بلكه به این معنا است كه آمادگی پذیرش دیدگاه‌ها و افكار متفاوت با خود را داشته باشد. به خصوص در جامعه‌ای مانند كشور ایران كه از فرهنگ‌ها، قومیت‌ها، گرایش‌ها و ادیان مختلفی تشكیل شده و هركدام قابل احترام می‌باشند.

4- فردی اخلاق مدار است.

رعایت اصول اخلاقی توسط مشاور خانواده، باعث ایجاد اعتماد و برقراری روابط موثر بین مراجع و مشاور می‌شود. منظور از رعایت اصول اخلاقی، این است كه مشاور خانواده متعهد  و معتبر، فردی امین و مسئولیت‌پذیر است که مسئولیت حفظ اطلاعات مراجعین خود و همینطور صیانت از اطلاعات بالینی، تحقیقی و عملی آنها را خواهد داشت و قطعا آنها را هرگز فاش نخواهد کرد.

۵- باید دارای مجوز باشد.

یکی از عوامل مهم برای انتخاب یک متخصص روان درمانگر و مشاور خانواده، مجوز داشتن وی است. داشتن مجوز مشاوره برای مشاوران خانواده یک امر ضروری است. مشاوری که دارای مجوز از سازمان روان‌شناسی و مشاوره ایران است؛ حداقل دارای مدرک کارشناسی ارشد است و حداقل ۲ سال تجربه بالینی تحت نظارت انجمن روانشناسی و مشاوره ایران را گذرانده است.

دكتر امیرمسعود رستمی آماده ارائه خدمات در زمینه مشاوره خانواده به شما عزیزان می‌باشد.

مطالب مرتبط

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *