راه‌های مديريت خشم چیست؟

خشم  یک احساس و پرخاشگری یک رفتار ناشی از احساس خشم است.

تعريف خشم:

ارایه تعریفی از خشم بسیار دشوار است، زیرا افراد از نظر زمان و علت خشم و نحوه واکنش به آن کاملا متفاوت هستند. دکتر چارلز اِسپیلبِرگِر (Charles Spielberger)، روان‌شناسِ متخصص در مطالعات خشم می‌گوید: «خشم یک حالت احساسی است که شدت آن از ناراحتی خفیف تا غضب و تندخویی شدید، متغیر است». خشم نیز مانند احساسات دیگر، با تغییرات روانی و بیولوژیکی همراه است. زمانی که عصبانی می‌شوید، ضربان قلب و فشار خون شما، همین‌طور سطح هورمون‌های انرژی، آدرنالین و نورآدرنالین شما بالا می‌رود. خشم می‌تواند هم به دلیل اتفاقات بیرونی و هم اتفاقات درونی ایجاد شود. شما می‌توانید از یک فرد (مثلا همکار یا مدیر خود) یا یک اتفاق (مثلا ترافیک یا لغو پرواز) عصبانی شوید یا نگرانی و فکر کردن زیاد به مشکلات شخصیِ خودتان سبب بروز خشم ‌شود. خاطراتِ حوادث آسیب‌زا هم می‌توانند محرک احساس خشم باشند.

«خشم پاسخی طبیعی به موقعیت‌هایی است که احساس می‌کنیم تهدید شده‌ایم، و منتظر آسيب هستيم. خشم در موقعیت‌های دیگری که احساس می‌کنیم فردی از نزدیکان‌مان نیز در معرض تهدید یا آسیب است، به وجود خواهد آمد…»

اغلب مردم، خشم و پرخاشگری را با هم اشتباه می‌گیرند. پرخاشگری رفتاری است که به قصد آسیب به دیگران یا تخریب اموال صورت می‌گیرد. این رفتار می‌تواند پرخاشگری کلامی، تهدید یا رفتار خشونت‌آمیز باشد. از سوی دیگر خشم هیجانی است که لزوماً به پرخاشگری نمی‌انجامد، بنابراین یک فرد می‌تواند خشمگین باشد اما رفتار پرخاشگرانه نشان ندهد.

شدت خشم افراد نیز با هم متفاوت است. یک نفر که در مرحلهٔ انفجار قرار دارد، ممکن است نسبت به فرد دیگری که او هم در این مرحله قرار دارد، رفتارهای خشونت‌آمیز شدیدتری نشان دهد.

عصبانیت می‌تواند به دلیل حوادث و رویدادهای بیرونی و یا تغییرات درونی باشد. ممکن است شما از شخص خاصی مانند همکاران، افراد خانواده و یا رییس خود رنجیده باشید و رفتار آن‌ها باعث عصبانیت شما شده باشد و یا ترافیک و شلوغی شهر شما را خشمگین کند. فکر کردن و نگرانی در مورد مشکلات روزمره و یا به یادآوردن وقایعی که قبلا باعث خشم و ناراحتی شما شده‌اند نیز از عواملی هستند که می‌توانند خشم شما را برانگیزند.

راه‌های مدیریت خشم:

كاملا طبیعی است كه هركس در زندگی خود دچار عصبانیت و خشم گردد؛ چرا که برخی اتفاقات حتی كوچك انسان را تحریك می‌كند و متاسفانه كنترل احساس و رفتار خشم و عصبانیت بسیار دشوار است ولی با به کارگیری چند روش کارآمد می‌توان تلاشی سودمند در جهت کنترل این احساسات کرد. 

اما نباید فراموش كرد كه خشم و عصبانیت علت اصلی بسیاری از بیماری‌های جسمانی بوده و از آنجاییكه سلامتی مهمترین بخش زندگی هر فرداست و فردی که مدام عصبانی می‌شود باید در انتظار بیماری‌هایی نظیر افزایش فشار و قند خون بیماری‌های قلبی و عضلانی و …. باشند.
در این مطلب قصد داریم با ارائه چند راهکار مفید به شما کمک کنیم تا به آسانی بتوانید خونسردی تان را حفظ کنید. به طور کلی راهکارهای کنترل خشم عبارتند از:

1- نفس عمیق

بهترین حالت آن است که تا 4 بشمارید و در نهایت نفس خود را بیرون بدهید و تا 8 بشمارید. این تمرین را حداقل 4 بار تکرار کنید. در کنار نفس عمیق، شمردن تا 10 هم توصیه می‌شود. گرچه با انجام این کار خشم کاملا از بین نمی‌رود و مسئله برطرف نمی‌شود اما این روش می‌تواند شما را از هرگونه واکنش سریع و تصمیمات غیرمنطقی بازدارد.

2- گفتگو با دوستان

وقتی به قدری عصبانی هستید که نمی‌دانید چگونه باید از این حالت بیرون بیایید، بهتر است با یکی از دوستان صمیمی تان تماس بگیرید و از ته دل درباره خشم خود صحبت کنید تا حالتان بهتر شود.

3- فرونشاندن خشم

در مواقعی که بسیار عصبانی هستید، لازم است خشمتان را تخلیه کنید. سریع حركت كردن بهترین راه تخلیه خشم است مانند دویدن یا پیاده‌روی زیرا با حرکت، هورمون استرس کاهش می‌یابد و هورمون اندروفین یا همان هورمون شادی آزاد می‌شود.

4- مراقبه و تعمق

تعمق و مراقبع برای كسانی كه مدام عصبانی می‌شوند، بسیار مناسب است. بطوریكه روزانه 10 دقیقه تمرین لازم است تا بتوان ذهن را هنگام عصبانیت شدید آرام کرد. برای این منظور جای راحتی را انتخاب کنید، چشم‌ها را ببندید و سپس آگاهانه بر روی تنفس خود متمرکز شوید. این تمرین به شما کمک می‌کند تا در زمان عصبانیت به سرعت خود را آرام کنید!

5- لبخند زدن

در مواقعی که بسیار عصبانی هستید، سعی کنید یک بار لبخند بزنید؛ زیرا تنها وقتی که حال خوبی داریم، لبخند نمی‌زنیم؛ علاوه بر آن خنده استرس را کم می‌کند، فشار خون را کاهش می‌دهد و نیروهای دفاعی بدن را قوی‌تر می‌کند.

دكتر امیرمسعود رستمی آماده ارائه خدمات در زمینه مشاوره مدیریت خشم و پرخاشگری به شما عزیزان می‌باشد.

مطالب مرتبط

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *